Nieuws

Toekomstonderzoek naar sociale innovatie

Wie wil innoveren, moet vooruit kijken. Wat is er mogelijk? Wat willen we realiseren? Van welke scenario’s dromen we (niet?)… Ook de Sociale InnovatieFabriek maakt strategische oefeningen. We denken na over vandaag en morgen, maar wat gebeurt er in de verre toekomst? Spelenderwijs zoeken we nieuwe inzichten. Speel je met ons mee?

Hoe ziet de wereld er uit in 2040? Welk belang heeft sociale innovatie dan? Kan de Sociale InnovatieFabriek daarin een relevante rol spelen, zo ja welke? De toekomst is dan wel (deels) maakbaar, ze is ook onzeker.De Sociale InnovatieFabriek en Open Time/Applied Future Studies (een onderzoekscentrum rond toekomststudies van de Erasmus Hogeschool Brussel) sloegen de handen in elkaar. Open Time maakte een horizonscan en identificeerde drijvende krachten, tendensen en ‘emerging issues’. Op basis daarvan werden 4 toekomstbeelden ontwikkeld.

Vier mogelijke scenario’s over het reilen en zeilen van Vlaanderen in 2040. Gaan we naar doorgedreven digitalisering en open source samenleven? Of plooien we ons helemaal op onszelf terug nadat de technologie en het internet crashten? Wie zou er wakker liggen van sociale innovatie en maatschappelijke impact? Neem je zelf initiatieven en welke? Of is de nood voor maatschappelijke oplossingen verdwenen?

We spelen met deze vragen in online ‘serious game’. Op 7 februari spelen we twee spelletjes, online, in een sessie van telkens 45 minuten. Je leeft je in in een toekomstscenario en speelt daar mee rond thema’s zoals samenleven, economie, politiek. Je kan in 1 of 2 scenario’s meespelen. Via een webinar geven we je een introductie en krijg je alle praktische instructies om mee te spelen.

Praktisch 

Wat? Online serious game over maatschappelijke toekomstscenario's 
Voor wie? Iedereen die graag speelt... en mee nadenkt of brainstormt over een andere wereld.
Wanneer? We organiseren twee sessies. Je kan je inschrijven voor één of beide sessies op 7 februari 2020. 
Inschrijven? Inschrijven is niet meer mogelijk.