Nieuws

"Verbazende innovaties" - Verslag van WIN∞

De ecologische voetafdruk van de Belgen is te hoog, we verspillen tot een derde van ons voedsel, zorg en een degelijk pensioen zijn al lang niet meer vanzelfsprekend, kinderen zitten in energieverslindende scholen en… kent u uw buren nog? De maatschappelijke uitdagingen waren en zijn groot, in ons land en de wereld. Innoverende burgers, trendsettende bedrijven, radicale bewegingen en tegendraadse creatievelingen werkten het voorbije jaar sociale en duurzame oplossingen uit. Winkelen met voedseloverschotten, dakmoestuinen in steden, buurthuizen van de toekomst, apps voor een groene levensstijl of alternatieve vormen van pensioensparen… Op WIN∞ was de verwachting hooggespannen, de sfeer super en het positivisme aanstekelijk: ja, we hebben ideeën voor de toekomst. Verbazend goede ideeën. 

Oneindige WIN

150 experimentele oplossingen krijgen al begeleiding door de Sociale InnovatieFabriek - 1 jaar na oprichting. Sociale innovatie kruipt zo uit haar niche en wordt "booming business". 350 mensen namen deel aan WIN∞. Directeur Kaat Peeters: “Toen we een jaar geleden van start gingen, wisten we dat we ons schrap zouden mogen zetten. Maar dat er in zo veel verschillende sectoren en contexten mensen zijn die hun nek uitsteken om met vernieuwende zaken maatschappelijke verbetering te realiseren, daar zijn ook wij door verbluft. De daadkracht gecombineerd met allerbeste intenties is gelukkig bij velen aanwezig. We geven hen met plezier een duwtje in de rug, om er voor te zorgen dat hun ideeën ook effectief grootse impact kunnen creëren.” 

Sociale innovatie streeft inderdaad naar een positieve impact voor de maatschappij. Innovatoren zijn er op gebrand maatschappelijke uitdagingen zoals armoede of klimaatverandering aan te pakken. Maar de impact van sociale innovatie reikt verder. Het creëert een WIN voor de maatschappij, maar ook voor de doelgroepen, voor ondernemers, voor bedrijven of verenigingen, voor hele sectoren of voor innovatoren zelf... Met andere woorden: het is niet alleen een WIN of winst waar aandeelhouders baat bij hebben. Voorzitter Jan van den Nieuwenhuijzen: "Vandaag lanceren we dan ook het begrip 'winfinity': sociale innovatie creëert een oneindige WIN!

Blijf me verbazen

Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters opende de dag door alle aanwezigen te appelleren om hun creativiteit en inventiviteit in te zetten voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Innoveren met maatschappelijke impact klinkt als een vanzelfsprekendheid, en zou het ook moeten zijn. "Beperk je niet tot je eigen bedrijf of sector als je innovatieve oplossingen zoekt." Innovatoren kunnen door slim samen te werken - over de schotten tussen verenigingen, bedrijven en overheden heen - en door hun passie, gedrevenheid en ondernemerschap volop in te schaal te werpen, fantastische concepten zoals Blue Assist en Wijdelen uitwerken. De minister had ook lof voor de Sociale InnovatieFabriek en wenste het team een fantastische eerste verjaardag. "Tot mijn verbazing is het relatief nieuw, zowel in Vlaanderen als in de rest van de wereld. Er bestond nog geen lerend netwerk zoals de Sociale InnovatieFabriek en het feit dat iedereen betrokken is (maatschappelijk middenveld én bedrijfsleven én overheid) is een internationaal voorbeeld." 

Minister Muyters sloot zijn speech af met een opdracht voor alle aanwezigen: "Blijf me verbazen. Ik hoop dat ik nog vaak achterover zal vallen van de innovaties die hier zullen ontstaan. En dat ik even vaak daarna mag denken: waarom bestond dit nog niet?" Om die reden wil hij sociale innovatie ook vanuit het beleid ondersteunen. Als overheid wil hij hefbomen aanreiken en zorgen voor broedplaatsen voor dromen en daden. "De Sociale InnovatieFabriek is zo’n plek."

Praktijken en infosessies

Vervolgens werden de spots gericht op een tiental sociaal innovatoren die hun concepten voorstelden. In het programma kan u nog eens nalezen wie we uitnodigden. Hun verhaal bundelende we in een handout van hun presentaties. Blader door naar de presentatie die u gemist heeft. 

De Sociale InnovatieFabriek organiseerde ook informatiesessies over het aanbod van de Fabriek, over impactmeting en over sociale business modellen. 
Hier kan u de handouts terug vinden van deze sessies: 
- Infosessie Wie is en wat doet de Sociale InnovatieFabriek?
- Infosessie Maatschappelijke impact meting
- Infosessie Sociale Business Modellen (i.s.m. HOGent)

Europa

De dag werd afgesloten met een speech van Jonathan Bland, Europees expert in sociaal ondernemerschap. Hij illustreerde het belang van sociale innovatie in het Verenigd Koninkrijk aan de hand van een aantal voorbeelden. Het Europese beleid beschouwt sociale innovatie ook als een speerpunt en investeert vooral in sociaal ondernemerschap als oplossing voor maatschappelijke problemen, zoals blijkt uit het event "Social Entrepreneurs: have your say!" eerder dit jaar. MVO Vlaanderen nam Jonathan Bland na afloop even apart voor een interview, dat je hier kan nalezen. 

En tenslotte: foto's! Geniet er van en deel ze!