Nieuws

Winnaars Radicale Vernieuwers 2017

Een circulaire woonwijk en een beweging voor duurzame landbouw zijn de Radicaalste Vernieuwers 

De koplopers van de wedstrijd Radicale Vernieuwers werden vandaag bekend gemaakt. Het duurzame en coöperatieve landbouwmodel van De Landgenoten werd bekroond als favoriet van de jury èn publieksfavoriet. De Klimaattrofee ging naar DuCoop, een bouwproject voor een woonwijk in Gent waar energie, water, grond- en afvalstoffen worden gerecupereerd en uitgewisseld.

Doelgerichte oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatsverandering, armoede, diversiteit, eenzaamheid of mobiliteit. Dat is waar Radicale Vernieuwers voor staan. Ze hebben niet alleen frisse ideeën, maar ook de gedrevenheid om hun plannen waar te maken. Ze ontwikkelen producten, diensten of methodes die bijdragen aan een betere wereld en een beter klimaat.

Voor de tweede keer gingen de organisatoren op zoek naar Radicale Vernieuwers in Vlaanderen in Brussel. Uit 322 inzendingen werden 10 finalisten gekozen (https://radio1.be/de-radicale-vernieuwers-shortlist). Minister van Innovatie Muyters feliciteerde De Landgenoten met de publieksprijs. Zij kregen de meeste stemmen van het publiek. De jury, voorgezeten door cabaretier Wouter Deprez, koos hen ook als jurywinnaar. DuCoop werd door Ine Renson van De Standaard gekroond als klimaatwinnaar.

Wouter Deprez: “Kleine en grote oplossingen voor de meest uiteenlopende uitdagingen passeerden de revue, van burn-out over de vluchtelingenproblematiek tot energievraagstukken. Wat de tien finalisten gemeen hebben, is dat ze de kracht hebben om de blik van mensen te verruimen. Een probleem dat op het eerste gezicht heel ingewikkeld lijkt, daar blijken we toch allemaal ook iets aan te kunnen doen. Voor de jury- en klimaatprijs kozen we twee projecten die hoog mikken en een nieuw licht werpen op de huidige gang van zaken.”

De Landgenoten is een groeiende beweging (coöperatie en stichting) van 1.000 boeren en burgers die landbouwgronden collectief en duurzaam beheren. Burgers worden mede-eigenaar van de grond, waar een bioboer kan werken aan een gezonde bodem, de relatie met de buurt en zijn kopers. Op dit moment bezitten ze 4 boerderijen op 10 ha grond, maar de ambitie gaat veel verder. De Landgenoten zoekt naar burgers die hier mee hun schouders onder zetten, vanaf 250 euro kan je aandeelhouder worden.

DuCoop bouwt de woonwijk van de toekomst in Gent. Grond- en afvalstoffen, energie en water worden gerecupereerd en uitgewisseld. Afvalwater wordt selectief opgevangen en samen met het GFT-afval en de voedselresten van de bewoners verwerkt tot biogas voor de verwarming. Grondstoffen zullen tijdens de waterzuivering worden teruggewonnen. Slimme energiesystemen zorgen voor een optimale uitwisseling van energie. De technologie is er, en wordt op grote schaal ingezet voor de creatie van een ecologische woonwijk.

Aan creativiteit en ondernemingszin is er geen gebrek. Innoveren en ondernemen voor een betere wereld, zit in de lift. Dat merkt ook de Sociale InnovatieFabriek, die trekkers van vernieuwende initiatieven begeleidt. Directeur Kaat Peeters: “Het enthousiasme om zelf maatschappelijke problemen aan te pakken is zowel bij bedrijven als individuen en verenigingen groot. In deze post modern times wachten we niet op anderen voor oplossingen. Radio 1, De Standaard, de Vlaamse overheid en vele anderen willen dit tonen, zodat het anderen kan inspireren.”

www.radicalevernieuwers.be
www.destandaard.be/radicalevernieuwers
www.radio1.be

(*) De organisatoren zijn de Sociale InnovatieFabriek, Radio 1, De Standaard, Cera, Koning Boudewijnstichting met de steun van BNP Paribas Fortis, het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en de Nationale Loterij. Tientallen partnerorganisaties scoutten mee naar bedrijven, burgers en organisaties die maatschappelijk vernieuwend werken.