Praktijk

Beestig Wijs

Is er een verband tussen sociaal ondernemen en honden? Voor Beestig Wijs uit Genk ligt de link voor de hand. De organisatie geeft jongeren, die het om een of andere reden moeilijk hebben op school, de kans om aan de slag te gaan in de uitlaatservice, als hondenbegeleider of in de dierenwinkel. Zo kunnen ze ‘levensecht leren’, samen met de honden. De positieve aandacht die ze krijgen van de viervoeters is een perfecte basis om aan zelfvertrouwen en motivatie te winnen.

Het is niet zo vreemd dat jonge mensen een echte ‘klik’ voelen met honden. Zorgen voor een dier geeft vriendschap en voldoening. Voor een hond maakt het niet uit wie je bent of wat je achtergrond is. Je inspanningen worden altijd onthaald met een enthousiast kwispelende staart. 

Beestig Wijs richt zich op jongeren ouder dan 12 die bedreigd zijn met schooluitval. Ze kunnen er terecht voor een vervangend leeraanbod. Jongeren werken mee in de opvang- en uitlaatservice en zijn verantwoordelijk voor de zorg en de begeleiding van de honden. De dieren zijn echte ‘partners’ in de opleiding en de jongeren krijgen de kans om op eigen tempo bij te leren in een aangename, groene setting.

De maatschappelijke missie om jongeren kansen te geven staat voorop. De organisatie brengt de effecten van het leeraanbod in kaart en daaruit blijkt dat de aanpak werkt. Jongeren geven aan dat hun zelfvertrouwen er sterk op vooruitgaat en voor sommigen is Beestig Wijs een opstap om opnieuw naar een ‘gewone’ school te gaan.

Beestig Wijs heeft naast het leeraanbod ook een zorgaanbod. Personen met een beperking krijgen op die manier de kans om met honden te werken. Recent startte ook een pilootproject waarbij senioren uit de omgeving, die weinig sociale contacten hebben of aan huis gebonden zijn, bezoek krijgen van een hond. De organisatie wil ook andere mensen met een hart voor honden en mensen inspireren om sociaal te ondernemen via een franchiseformule.

www.beestigwijs.be

 

Beestig Wijs was op 4 juni 2018 te gast in de uitzending Hautekiet trapt het af op Radio 1 en krijgt steun van de Koning Boudewijstichting in het kader van het programma IMPACT.