Praktijk

Football Changes Lives Foundation

Kinderen en jongeren zitten boordevol energie. Dat is niet anders voor kinderen die opgroeien in minder voor de hand liggende omstandigheden. Football Changes Lives Foundation biedt jongeren via voetbal een positieve kijk op zichzelf en hun mogelijkheden. “Voetbal is meer dan sjotten tegen een bal. Het kan een opstap zijn voor jongeren om zich ook op andere terreinen te ontwikkelen.”

Football Changes Lives Foundation, afgekort FCL, geeft gratis voetbaltraining aan kinderen en jongeren tussen 8 en 14 jaar oud uit aandachtwijken in het Antwerpse. Aansluiten bij een sportclub is best duur. FLC neemt die drempel weg door voor gratis trainingen en uitrusting te zorgen. Zes gasttrainers zorgen ervoor dat 50 kinderen elke week het veld op kunnen en een uitlaatklep vinden voor hun energie. Tegelijk gelooft FLC gelooft in de sport als hefboom om hen een positief toekomstbeeld te geven. Zaken zoals fairplay, deel uitmaken van een team of een vertrouwensband met een geëngageerde trainer hebben invloed op de manier waarop jongeren naar zichzelf en naar de wereld kijken.

De club werd in 2015 opgerich door Hernán Losada, profvoetballer bij KFCO Beerschot-Wilrijk, die graag iets wilde teruggeven aan deze buurt. Duncan D’hondt is een van de eerste trainers van FLC. Met een achtergrond in de toegepaste psychologie en ondernemer, houdt hij zich bezig met partnerschappen en de langetermijnvisie van FLC. “In plaats van te leven van subsidie naar subsidie wilden we meer gaan inzetten op de maatschappelijke impact en een duurzame werking voor de club”, vertelt hij. “Daarom breidden we de werking van wekelijkse trainingen op onze vaste locaties op het Kiel uit naar pleintjes overal in de stad. De FLC-voetballers nemen het op tegen de jongens die op straat voetballen. De competitie zorgt voor een stevig niveau en we bereiken extra jongeren die we willen engageren om bij FLC op een meer omkaderde manier te komen trainen.”

Kleedkamergesprekken

FLC zet ook in op partnerschappen op met onderwijsinstellingen. Met de OKAN-scholen (onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen) is er een competitie op woensdagnamiddag. In de winter traint FLC in de sporthal van de Karel De Grote Hogeschool. De spelers gingen ook al op verplaatsing bij hogescholen en universiteiten. “Het is voor onze gasten veel waard om kennis te maken met studenten met een migratie-achtergrond en om te zien welke infrastructuur zo’n campus te bieden heeft.”

Om financiële middelen binnen te halen, bouwt FLC een aanbod voor bedrijven uit. Verschillende bedrijven uit de buurt trainden al een dagje mee met FCL. “Het gaat dan niet alleen om de match en om de vrije bijdrage die bedrijven daarvoor doen”, zegt Duncan. “De kleedkamergesprekken, over bijvoorbeeld beroepskeuzes, zijn even belangrijk. Met onze werking hopen we op die manier verandering teweeg te brengen en te zorgen voor wederzijds respect”.

Meer info: http://footballchangeslives.com