Praktijk

Radicale vernieuwers

Een in Ethiopië gebrande koffieboon, groene stroom die je rechtstreeks bij de producent koopt, een online platform voor zelfmoordpreventie en een handwerkclub voor oma’s die duurzame mode maken. Het zijn allemaal concepten uit Nederland die zich sinds kort Radicale vernieuwers mogen noemen. Deze prijs werd eind mei voor de tweede keer uitgereikt.

Radicale Vernieuwers beloont personen en projecten die hun idee voor een betere samenleving ook effectief in actie omzetten, vaak tegen de stroom in. Deze tweede editie leverde tien winnaars op in de categorieën Radicale vernieuwers van het jaar, Radicale vernieuwers van het de toekomst en een oeuvreprijs. De podiumplaatsen gingen dan ook naar heel diverse innovaties, van lokale tot internationale scope, van projecten die al op eigen benen staan tot net gelanceerde plannen.

Een van de Radicale vernieuwers die al het wereldnieuws haalde is reclamemaker Mark Woerde. Hij ontwikkelde het virtuele meisje Sweetie, dat de hoofdrol speelde in een campagne tegen online sekstoerisme. Een voorbeeld van een lokaal georiënteerde Radicale vernieuwer is Vandebron. Deze onderneming startte vanuit de vraag waarom je als consument niet gewoon elektriciteit kunt kopen van de windmolen bij jou in de buurt, zonder tussenkomst van een eneriebedrijf. Een goed jaar later kunnen gezinnen en aanbieders van groene stroom elkaar gemakkelijk vinden via de website. RotterZwam is een andere winnaar die inzet op duurzame productie. Siemen Cox en Mark Slegers kochten richtten de gebouwen van een verlaten zwemparadijs in als een enorme serre om er oesterzwammen op koffiedrab te kweken.

Meer weten over de tien winnaars van Radicale Vernieuwers? Hier vind je alle laureaten op een rij. Deze prijs is een initiatief van het weekblad Vrij Nederland en Kennisland, denktank voor sociale vernieuwing en wordt ondersteund door Stichting DOEN, fonds voor duurzame, culturele en sociale initiatieven.