Ontdek de eerste lichting van onze Impact Start-Up Club
28/04/2022
Van tiny houses voor verhuizers tot sociale gamekampen en hulpmiddelen voor palliatieve zorg... Het is slechts een greep uit de 13 geselecteerde ideeën van de Impact Start-Up Club. We stellen de start-ups achter deze ideeën graag aan je voor.
6 maanden coaching
Zes maanden lang coacht de Sociale InnovatieFabriek deze start-ups met live sessies, inspiratiebezoeken bij andere ondernemers, netwerkmomenten, peer-coaching en tools.
- Solidair Mobiel Wonen: co-creatief woonproject in Brussel
- BlinkOut: prikkelvrij je talenten ontplooien
- TriVelo: sociale taxifiets in Gent
- Loose parts play: kinderen laten spelen met recupmateriaal
- EduPal Vlaanderen: tools voor palliatieve zorg
- Tiny Wonder: verhuur en verkoop van Tiny Houses on wheels
- Skillz: jeugdbeweging en opvang rond gamen
- OpenStructures Family: circulaire materiaalstromen faciliteren
- InterimBuzz: rijdend interimkantoor voor Brusselse jongeren
- DoeDoos: speeldoos voor kinderen met 'grotemensenmateriaal'.
- Kwaito: coöperatieve vennootschap
- Ko-Lab: hackerspace in Mechelen
- BZOIA project BRAZ: werkloosheid aanpakken via cultuur en ambachten
Hieronder vertellen we meer over de innovatieve ideeën van elke deelnemer. Volg het traject van de Impact Start-Up Club ook via onze sociale media: Facebook, Instagram en LinkedIn.
1. Solidair Mobiel Wonen: co-creatief woonproject in Brussel
Woonproject voor en door een groep van acht thuisloze mannen in Brussel. Op een braakliggend terrein in Brussel bouwt en ontwerpt men samen met de toekomstige bewoners mobiele woonunits rond een collectieve ruimte. In het hele proces staat co-creatie centraal. Bewoners, begeleiders, onderzoekers, architecten, studenten, interieurvormgevers en buurtbewoners werken nauw samen.
2. BlinkOut: prikkelvrij je talenten ontplooien
BlinkOut focust op de bewustwording rond ‘overprikkeling’. Voor verschillende mensen – soms met een beperking of psychische kwetsbaarheid – zorgen prikkelarme ruimtes ervoor dat ze hun talenten kunnen benutten of op adem kunnen komen. BlinkOut versterkt de veerkracht van individuen en bedrijven, via workshops, persoonlijke begeleiding en prikkelarme ruimtes en kantoren in Gent en Mechelen.
3. TriVelo: sociale taxifiets in Gent
Nieuwkomers beter integreren en senioren mobieler en socialer maken: ziehier de missie van het Gentse TriVelo. Nieuwkomers rijden met een taxifiets en maken zo korte verplaatsingen mogelijk voor senioren en minder mobiele mensen. Twee geïsoleerde doelgroepen verbinden, is het doel.
4. Loose parts play: spelen met recupmateriaal
Een initiatief van Speelmakers. De initiatiefnemers willen kinderen, op grote schaal, vrij laten spelen met recupmateriaal of loose parts: doeken, planken, buizen, fietsbanden, autosturen... Loose parts play ondersteunt ouders en organisaties en zet een circulaire materiaalstroom op gang: van bedrijven naar kinderopvang, scholen, jeugdwerk of thuis.
5. EduPal Vlaanderen: tools voor palliatieve zorg
Palliatieve zorg kan je zowel krijgen van een professionele zorgverstrekker als van je buur, vriend of collega. Maar hoe begin je daar aan? EduPal Vlaanderen vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar gebruiksklare producten om goede palliatieve zorg te kunnen aanbieden, als professional maar evengoed als leek en medemens.
6. Tiny Wonder: verhuur en verkoop van tiny houses
Tiny Wonder verhuurt en verkoopt Tiny Houses on wheels. Die kunnen een tijdelijke of duurzame oplossing bieden aan mensen die willen herbronnen (burn-out, echtscheiding...), als tijdelijke woonoplossing voor verbouwers of voor tijdelijk en mobiel ruimtegebruik.
7. Skillz: jeugdbeweging voor kinderen gepassioneerd door digitale activiteiten
De jeugdbeweging Skillz biedt vrijetijdsbesteding aan voor kinderen en jongeren gepassioneerd door digitale activiteiten. Op die manier wil ze het sociaal netwerk van kinderen en jongeren versterken en actief burgerschap promoten. Skilzz organiseert ook vakantiekampen en naschoolse opvang rond praktische vaardigheden.
8. OpenStructures Family: circulaire materialen recupereren
OpenStructures (OS) is een ontwerp-methodologie voor open modulair en collaboratief bouwen. Die vergemakkelijkt het hergebruik en het herstel van componenten. Hoofdactiviteit van OpenStructures Family is het verspreiden en vermarkten van een circulaire ontwerpmethodiek. Hoe? Door een ontwerpendatabase ter beschikking te stellen, educatieve activiteiten te organiseren en eigen producten te verkopen. |
9. InterimBuzz: rijdend interimkantoor voor Brusselse jongeren
Een rijdend interimkantoor dat jobs naar Brusselse jongeren brengt. Door hen een aanpak op maat aan te bieden, komt InterimBuzz bij een doelgroep die anders moeilijk bereikbaar is.
10. DoeDoos: speeldoos voor kinderen met grotemensematerialen
Een speeldoos met herbruikbare grotemensenmaterialen voor kinderen van 4 tot 12 jaar en hun (groot)ouders. Voor elk type speelvogel bestaat er een DoeDoos in een ander thema. Van de magische groene wereld Minitopia tot een Galaxy far far away. |
11. Kwaito: coöperatieve vennootschap
Een coöperatieve vennootschap van sociale ondernemers die ondersteuning biedt aan kwetsbare groepen in de samenleving. Kwaito staat voor kwalitatief, innovatief en toekomstgericht ondernemerschap. Het netwerk bestaat uit Groep Ubuntu, vzw Pegode, vzw Oostrem, vzw Raakzaam, vzw Hejmen, vzw Den Dries, vzw Oranje, vzw Obra Baken, vzw Zonnehoeve Living en en De Wroeter.
12. Ko-Lab: hackerspace in Mechelen
Ko-Lab, oftewel het Ko-laboratief laboratorium, is een open atelier. In deze Mechelse community gedreven hackerspace kan iedereen met interesse in wetenschap, techniek en ambacht samen experimenteren rond nieuwe ideeën, werken aan prototypes of spullen herstellen .
13: BZOIA project BRAZ
Een internationale eend in de bijt. Het Bzoia-project wil werkgelegenheid creëren voor kwetsbare groepen. Hoe? Door producten te produceren met ambachtelijke technieken uit verschillende culturen.
Stel je kandidaat voor de nieuwe Impact Start-Up Club, die start in september 2022
De Impact Start-Up Club is een (gratis) intensief traject voor 20 geselecteerde starters uit non-profit of social profit, sociaal ondernemers en intrapreneurs. Samen nemen jullie deel aan 10 sessies verspreid over 6 maanden, waaronder een kick-off, praktijk safari, masterclasses, workshops, netwerksessies en peer-coaching. In september 2022 start een nieuwe cohorte. Interessse? De deadline voor aanmelding is 28 augustus 2022.
Meer artikels
Collective Impact Lab
Wij geloven al meer dan 11 jaar dat werken rond impact dé sleutel is om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Vele organisaties en innovatoren weten ook dat het zinvol is om de juiste impactdoelstellingen te formuleren en je gerealiseerde impact in kaart te brengen. Maar we zien ook dat impactevaluatie en het volhouden hiervan niet evident is. Het vraagt tijd, geld en expertise. Daar wil het Collective Impact Lab iets aan doen. Lees wat we van plan zijn met dit project.
Ontmoet de tien sociaal innovatoren van het Wintercircus Collective
Sinds september 2024 zijn we partner van het Wintercircus. We kozen tien sociaal innovatoren die deel uitmaken van het Wintercircus Collective. In dit artikel lees je waarom dat collectief zoveel meer is dan een co-workingplek en wie lid is van deze community.
Help jij Oekraïnse vrouwen met impact en duurzaam ondernemerschap?
De oorlog in Oekraïne woedt al 2,5 jaar en raakt vele levens. Terwijl het einde nog niet in zicht is, is onze hulp harder nodig dan ooit. Deel jij, net als ons, je kennis om Oekraïense vrouwelijke ondernemers te ondersteunen op hun ondernemerschapsjourney?