Waar vind je begeleiding en financiering voor je sociale innovatie?
De juiste begeleiding en geld vinden voor jouw oplossing voor een maatschappelijk probleem, blijft een uitdaging. Gelukkig hebben wij doorheen de jaren heel wat expertise opgebouwd. Samen met de leden van de Adviesraad Financier je Sociaal Onderneming maakten we een handig overzicht. Op deze pagina vind je heel wat links terug naar ondersteuning, begeleiding, programma's, workshops, publicaties, mensen, enz. Ga door deze pagina en ontdek heel wat organisaties die jou helpen bij het vinden van de juiste begeleiding en financiering.
Op deze pagina:
- Programma's
- Persoonlijke ontwikkeling
- Lokale experimenteerplekken en netwerken
- Korte workshops
- Online leertools
- Begeleiding bij financiering
- Consultancy

Programma's
Sociale InnovatieFabriek
Wij ondersteunen sociaal ondernemers en maatschappelijk vernieuwers in alle levensfases van hun project. Starters leren van elkaar en in workshops en safari’s bij in een Impact Start-Up Club (interactieve workshops, waaronder financiering en sociaal businessplan). Scalers vinden gelijkgestemden en topsprekers in de Scalers Circle. Het schalen van de organisatie en de aanpassing naar de juiste financiering is een onderwerp dat vaak terugkomt. De impactcoaches geven ook individuele begeleiding en verbinden je met hun brede netwerk aan experten.
Het Sociale Innovatie Atelier is een leeromgeving van de Sociale InnovatieFabriek die opstartende sociaal ondernemers en maatschappelijke vernieuwers ondersteunt in hun groei. Ze biedt pre-starters in 8 modules theorie, werkbladen en inspiratie rond sociale innovatie, impact en ondernemen.
De bedrijfsadviseurs van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) ondersteunen ambitieuze (sociaal) ondernemers in gratis online sessies. Ze kunnen mee nadenken over je businessmodel, je connecteren met andere actoren uit hun netwerk, je sterktes en zwaktes analyseren en nagaan welke financieringsopties voor jou beschikbaar zijn. Noteer online je vragen en vraag een gesprek aan, of contacteer een specifieke adviseur via LinkedIn.
De VLAIO expertisedatabank wijst (klassieke) ondernemers wegwijs in de hulpverlening bij courante uitdagingen. Zoek je een gepaste bedrijfslocatie, wil je je onderneming nalaten, zoek je hulp bij STEM-activiteiten, heb je buitenlandse groeiplannen…? Een goede oriëntatie, ook voor mature sociaal ondernemers.
Cera Coop ondersteunt (opstartende) coöperaties met persoonlijk advies, een netwerk en workshops. Ze zetten ook in op onderzoek. Cera Coop is onderdeel van de coöperatie Cera, die met partnerorganisties drie doelstellingen realiseren:
- Een solidaire, respectvolle samenleving zonder drempels.
- Een warme en zorgzame buurt voor iedereen.
- Sterke en breed gedragen coöperaties.
BoostYourProject focust op Brusselse jongeren (-30j) die willen ondernemen. Ze organiseren (o.a. JobYourself, GroupeOne) infodagen, evenementen en een gratis incubatieprogramma’s. Met BoostLab vertrek je van een business idee dat je duurzaam uitbouwt na testen.
BNP Paribas Fortis staat met hun Easy Starters Team klaar om advies te geven aan startende (klassieke) ondernemers of potentiële ondernemers met een ondernemersidee. Wie advies wil rond een businessplan of financieel plan, kan contact opnemen via hun ondernemersnummer 02/433.42.86.
The Circular Hub begeleidt in het programma Circular Kickstart circulaire ondernemers met ervaren mentoren en experten gedurende 5 maanden. Ook hun Growth Accelerator en Industry Impact Accelerator richt zich op circulaire start-ups en scale-ups die begeleiding en een netwerk willen. De Startersclass zijn sessies voor (pré)start-ups of KMO’s die een stevige intro in circulair ondernemen willen. Je kan ook individuele sessies volgen (over o.a. trends, mindset, design sprint, fit to market, businessmodel en value chain).
COOPCITY is een centrum voor sociaal en coöperatief ondernemerschap in Brussel. Ze hebben verschillende begeleidingsprogramma’s. Seeds is een gratis Franstalig programma met workshops, intervisie en individuele coaching voor mensen die hun maatschappelijke onderneming willen opstarten of professionaliseren. Het omvat 11 werkdagen en een reflectie dag, verspreid over zes maanden. Blossom is een ander gratis Franstalig programma dat zich richt op al gestarte en groeiende sociaal ondernemingen in Brussel. Het omvat in totaal 10 dagen workshops, intervisie en coaching, verspreid over zes maanden. De onderneming moet een duidelijke dienst of product aanbieden. En Innovate is een door Coopcity en Innoviris opgezet begeleidingsprogramma.
Fempreneurs wordt een netwerk- en mentoringprogramma voor vrouwelijke ondernemers, opgezet door Markant en Artemis. Naast losse online en offline leersessies, is er ook een mentorprogramma waar je gedurende 10 maanden kan bijleren van een ervaren mentor aan je zijde. Het gaat van start eind 2025.
Find your co-founder helpt jou een professionele wederhelft te vinden. Ben je op zoek naar een collega om je sociaal onderneming van de grond te krijgen?
Forward Impact is een acceleratieprogramma voor mature sociaal ondernemers uit Vlaanderen en Brussel. Het is een organisatie van onder meer Netwerk Ondernemen, BE. Impact en Ashoka. Het omvat 6 bootcamps, mentoring en een pitch event voor investeerders.
ILES asbl begeleidt werkzoekenden uit Brussel rond drie thema’s: Artist project, Creative business en Entreprendre. In het ‘Entreprendre’ programma krijg je persoonlijke feedback op je plannen.
Impact Shakers werkt voor ‘underrepresented’ sociaal ondernemers. In Impact Shakers Accelerator is er voor bedrijven (in Europa), actief in technologie, klimaat, inclusie en infrastructuur. Je volgt je op je eigen tempo zelf gekozen online modules met focus op financiering en strategie. Impact Shakers investeert in je bedrijf in ruil voor aandelen.
Innoviris begeleidt en financiert trajecten in Brussel (onderzoek, haalbaarheidsstudies, awards, patentering, enz.) Ze financieren oa een proof of concept en delen awards uit voor innovatieve organisaties. Op hun website vind je een overzicht van alle Brusselse organisaties die begeleiding geven rond innovaties (bv. Greenbizz en MadBrussels).
Job Yourself is de Brusselse tegenhanger van Starterslabo in Vlaanderen. Ze begeleiden pre-starters die hun onderneming willen starten en testen onder het ondernemingsnummer van de organisatie. Er is een 6 maanden parcours (Boost Lab) waar deelnemers geholpen worden bij de opmaak van onder meer een financieel plan, businessplan en de zoektocht naar klanten.
KBC Start-it is het accelerator programma voor innovatieve startende ondernemingen, mèt of zonder maatschappelijke focus. Het programma duurt een jaar en omvat een academie (webinars, talks enz.), persoonlijke coaching, werkruimte en bedrijfsintroducties. Je wordt geselecteerd op basis van een kandidatuursdossier en pitch. Daarnaast organiseren ze speciale programma’s voor vrouwelijke ondernemers, sales programma’s, de agro sector, hardware entrepreneurship en de fashion-sector.
Microstart geeft individuele coaching voor ondernemers die een financiering bij hen hebben aangevraagd, ze organiseren informatiesessies (over zelfstandige worden), geven opleidingen en hebben een online tool om je businessplan voor te bereiden.
NOA matcht startende ondernemers met ervaren ondernemers (Mentor me), die 2 jaar persoonlijk advies geven. In het groepstraject Fund Me leer je kapitaal ophalen en investeerders overtuigen.
#SheDidit verenigt vrouwelijke ondernemerschap met een etnisch-cultureel diverse achtergrond. Hun Youthpreneurs werking is er voor 15-30 jarigen die willen werken aan hun ondernemer skills, soft skills en een pitch voor een jury. Het omvat 10 weken sessies, een 3-daagse of een Summerschool.
#SheMeansBusiness is een gratis, persoonlijk coaching programma van vier maanden waarbij een coach na een intakegesprek 3 individuele coaching sessies en 1 groep coaching plant. Tussendoor werk je aan opdrachten.
Starterslabo
Starterslabo begeleidt mensen die een idee hebben om als zelfstandige een onderneming op te starten. Hun diensten zijn er voor klassieke ondernemingen, maar ook steeds meer voor ondernemers met een maatschappelijk doel. Ze begeleiden je in workshops (idee, omgevingsanalyse, marketing, financieel plan en organisatieplan), je test je idee bij potentiële klanten en bundelt dit alles met een startersadviseur in een duidelijk ondernemingsplan. Bij Staterslabo kan je als werkzoekende (met behoud van je uitkering) je onderneming ook uittesten in de praktijk.
Start SOON is een begeleidingstraject voor sociaal (pre-)starters van Febecoop, Streetwize en Deloitte. In een gratis voortraject krijg je meer informatie over sociale economie en het formuleren van een ondernemingsidee. In het Acceleratietraject verfijn je dit in groepsworkshops en individuele coaching tot een uitgewerkt ondernemingsplan.
Syntra organiseert het Start-Me-Up traject voor (klassieke of sociaal) ondernemers die hun ruw idee nog willen vormgeven. Het is een online/offline traject. Na een intake, volg je online modules op eigen tempo en pitch je je ondernemersidee voor een jury. Na afloop beschik je over een ondernemingsplan, aangevuld met feedback van coaches.
Toolbox bemiddelt vrijwillige experten aan sociale organisaties, die hulp willen hij het tackelen van financiële, HR, organisatorische, strategische enz. uitdagingen. Je wordt lid van de organisatie, en kan daarna gematcht worden met professionele vrijwilligers.
UNIZO geeft begeleiding aan startende ondernemers. Ze hebben een gratis online tool rond het schrijven van een ondernemingsplan (met video’s en podcast), plus bijhorende cursussen om je daarbij te helpen. Ze bemannen ook een Starterslijn (telefoon en mail) voor vragen.
Verso (Vereniging voor social profit organisaties) organiseert met Groeilabz een begeleidingstraject individuele coaching en collectieve vorming rond thema’s als het inzetten van AI of duurzaamheidsrapportering. Ook Leerlabz zijn interactieve trajecten waar je met anderen sociaal ondernemers kennis en ideeën naar de praktijk van je eigen onderneming vertaalt.
VOKA (Vlaams Netwerk van Ondernemingen) richt zich met haar opleidingen en begeleiding tot klassieke bedrijven. Hun VOKA Bryo programma is er voor pre-starters en starters die aan hun ondernemersidee willen werken in een 10-tal collectieve sessies. Je leert bij van de coach en peers. Bryo Scale Up is er voor ondernemers met een bewezen en schaalbaar businessmodel (van 100K tot 1 miljoen op korte termijn) die begeleiding, een vertrouwensgroep en collectieve werkbijeenkomsten zoeken.
Het programma Voka Accelero is er voor snelgroeiende bedrijven met minimaal 1 miljoen omzet die individuele begeleiding en een vertrouwensgroep zoeken.
Voor scalers zijn de trajecten rond het ontdekken van nieuwe exportmarkten (Beyond Borders), internationale groei (Go International) en tech scale-ups (Tech@venture) interessant.
Persoonlijke ontwikkeling
Achter elke (sociale) onderneming staat een ondernemer die zelf ook groeit, zoekt, twijfelt en leert. Wil je jouw sociale innovatie laten bloeien, dan loont het om verder te kijken dan begeleiding die zich enkel richt op je businessplan of netwerk. Sociale innovatie is immers ook mensenwerk. Wie ben jij als maatschappelijk innovator of ondernemer? Hoe kijk je naar duurzaamheid, leiderschap of het bouwen van een team? Steeds meer trainingsprogramma’s besteden aandacht aan deze vragen. Daarnaast zijn er heel wat coaches die zich specifiek toeleggen op de mens achter de missie. Bijvoorbeeld AkemiYOU, Innerpreneurs, Momentum Facilitation, De Verademing, Golven Maken of The Sprouts. Ook via loopbaancoaching kan je ondersteuning krijgen in je leiderschap.
Inner Development Goals
De Inner Development Goals zijn ontstaan in 2020 als initiatief van een Zweeds team van onderzoekers en changemakers, als antwoord op de nood aan innerlijke groei in veranderende tijden. Het is een een raamwerk van persoonlijke en collectieve vaardigheden die nodig zijn om bij te dragen aan het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG’s). De website geeft een overzicht van het framework, trainingen, tools en events.
Inner Green Deal is een internationale non-profit organisatie die trainingsprogramma’s (en een podcast) aanbiedt rond leiderschap, veerkracht en systeemverandering.
Lokale experimenteerplekken en netwerken
In steeds meer Vlaamse en Brusselse gemeenten vind je kleine en grote experimenteerplekken en netwerken voor sociale innovatie. Vaak zijn er gericht op pre-starters, die er inspiratie, eerste feedback of gelijkgestemden zoeken voor de uitwerking van maatschappelijk, innoverende dromen en plannen.
Werk je zelf een idee uit? Kijk eens bij je gemeenschapscentrum, bedrijvencentrum, co-workingspace, buurtwerking, universiteit of hogeschool… of ze een hub, netwerk of avond organiseren.
Een paar voorbeelden:
- De Broeikas (Boutersem)
- Buurland (Diest)
- De Kwekerij (Lier)
- House of Growfunding (Brussel)
- Asiat park (Vilvoorde)
- Stuyfplekken (meerdere locaties)
- Co-lab (Mechelen)
- Hangar K (Kortrijk)
Baad je zelf een experimenteerplek uit en wil je mee op onze radar staan?
Korte workshops
Heel wat organisaties bieden kortlopende workshops aan over aspecten die belangrijk zijn voor sociaal innovatoren en sociaal ondernemers. Bijvoorbeeld: impact meten, pitching, storytelling, marktexploratie enz. De workshops zijn soms gratis, soms (stevig) betalend.
We denken aan workshops van:
- Be Impact
- We Are Impact Collective
- Strategies & Leaders
- Impact Advocaten
- Verso, Erov (voor Oost-Vlaamse ondernemers)
- Wikipreneurs
Online leertools
Een sjabloon van een financieel plan, een voorbeeld van een Theory of Change, een vragenlijst voor het valideren van ideeën… Online (of via AI sites) vind je veel voorbeelden of informatie. We sommen een paar straffe sites op:
- Het Sociale Innovatie Atelier bevat 8 modules met theorie, werkbladen en inspiratie rond sociale innovatie, impact en ondernemen. Doorloop de gratis modules op jouw eigen tempo, om de start van je sociale innovatie te versnellen.
- De Startersgids van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) is een papieren en online overzicht met oefeningen, tips, templates en contacten om je netwerk te versterken, je ideeën aan te scherpen en je centen onder controle te houden – allemaal samengesteld door ondernemingsexperts.
- Wikipreneurs is een gereedschapskist met meer dan 170 fiches, tools, voorbeeldlijsten en canvassen die projecten en start-ups vooruithelpen (bv. financieel plan, prijszetting, enz.).
- Microstart bundelde voor ondernemingen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië kennis in infofiches. Bijvoorbeeld: Welke steun krijg je als werkzoekende bij de opstart van een bedrijf? Wat moet je zeker weten als zelfstandige over boekhouding?
Begeleiding bij financiering
Organisaties, financiers, stichtingen of subsidieverstrekkers die je financieel steunen, bieden daar soms ook vrijblijvende of verplichte begeleiding en netwerking aan. Zo kan de impact van geld groter worden. Bekijk het aanbod van jouw financier of zij dit ook aanbieden.
Bijvoorbeeld:
- Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt met Sense Fund milieu start-ups en organiseert voor hen ook netwerk en training.
- Impulskrediet geeft één op één begeleiding wanneer je een kredietvraag indient.
- het Koningin Mathildefonds begeleidt jongeren in de uitbouw van hun projecten met een financiële steun en gratis coaching.
Consultancy
Persoonlijke begeleiding of hulp kan je inkopen bij veel consultancybureaus. Elk heeft zijn eigen specialiteit en uniciteit. Sommige leggen zich meer toe op praktische ondersteuning, anderen kan je inschakelen om je start-up mee uit te bouwen of zijn een mentor voor je groei als persoon in deze ondernemerswereld.

Tips voor de financiering van je sociale innovatie
Calls via nieuwsbrief Sociale InnovatieFabriek
In onze nieuwsbrief verzamelen we sporadische oproepen uit België of Europese calls rond/voor sociaal ondernemers.
Zoekmachine financiering
Wie financieringsoplossingen zoekt (of het nu om 200 euro gaat of 5 miljoen), vindt in de (subsidie)zoekmachine van Be Impact een overzicht van 75 financiële instrumenten. Be Impact verbindt ook impact ondernemers met potentiële financiers tijdens Matchmaking sessies.
Steun VLAIO
Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen VLAIO geeft zelf ook financiële steun aan (klassieke) ondernemers.
Subsidie databank VLAIO
VLAIO maakte ook een overzicht van subsidies, financieringsmaatregelen en premies voor (vaak klassieke) ondernemers, bv. Strategische Transformatiesteun (STS), een overzicht van de provinciale steun voor sociale economie en ontwikkelingssteun voor innovatie. Ook de ondersteuningsmaatregelen voor bedrijven die circulair ondernemen werden verzameld.
HUB.Brussels
Het Brussels Agentschap voor Bedrijfsondersteuning informeert en ondersteunt Brusselse organisaties en ondernemers. Op hun website vind je een Ondernemersgids en tools, een overzicht van projectoproepen en een actueel overzicht van lokale, gewestelijke en federale subsidies en financieringsmogelijkheden.
Projectfinanciering Koning Boudewijnstichting
De Koning Boudewijnstichting steunt organisaties die zich inzetten voor de samenleving via netwerkvorming, begeleiding en financiële steun. Jaarlijks lanceren ze 200 projectoproepen, onder meer met middelen van privé-fondsen. Abonneer je op hun (thematische) nieuwsbrieven voor recente oproepen.
Belgische Federatie van Filantropische stichtingen
De FBFP verenigt zowel privé-stichtingen als een 680 tal stichtingen van openbaar nut uit België. Zoek je een stichting die actief is in jouw impactdomein, dan kan je de lange lijst op hun website raadplegen.
Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie
Het Departement WEWIS maakt regelmatig middelen vrij voor nieuwe acties, oproepen en projecten om de sociale economie te versterken. Abonneer je op hun nieuws voor recente informatie.
Hun afdeling Europa WSE beheert ook specifieke (Europese) programmamiddelen binnen het beleidsdomein Werk en Sociale economie. ESF oproepen bundelen ze op deze site.
Financieringskompas geeft je aan de hand van een 10-tal korte vragen over jouw onderneming (ondernemingsvorm, leeftijd, sector, enz.), het project waar je financiering voor zoekt (doeleinden, bedrag enz.), en de financieringsvormen waarvoor je open staat (leningen, waarborgen, externe investeerders, enz.) je financieringsbehoeften in kaart. Als resultaat krijg je een overzicht van de meeste geschikte financierings- en ondersteuningsmogelijkheden.
Het Starterskompas
van VLAIO geeft je een indicatie of en wanneer je zal kunnen leven van je eigen onderneming.
Nationale Loterij sponsort en ondersteunt goede doelen in het domein van wetenschap, solidariteit, sport en cultuur. Sponsoring of financiële steun aanvragen kan voor vzw’s, stichtingen via de website
Provincies bieden specifieke steun aan sociaal ondernemers of sociale economie. Op de pagina vind je een actueel overzicht per provincie.
Trividend cv
Trividend cv investeert risicokapitaal in sociale economie. Ze zorgen voor financiering op maat, afhankelijk van de fase waarin de onderneming zit.
Trividend Provincie Antwerpen cv is met haar provinciefonds enkel in de provincie Antwerpen actief.
Growfunding
Crowdfunding is een manier om middelen op te halen bij het grote publiek, je ideeën af te toetsen bij hen en een startende community te bouwen rond je sociale innovatie. Growfunding is een Belgisch platform voor civic crowdfunding. Ze helpen startende projecten via workshops ook om hun crowd te vinden: een netwerk van sympathisanten die ook via hun financiële steun een motor willen zijn voor sociale en maatschappelijke verandering.
Citizenfund is een Brussels coöperatief impactinvesteringsfonds, waar je een financieel en sociaal rendement krijgt. Als investeerder kan je steun toekennen aan bedrijven, die met hun inkomsten het fonds terugbetalen.
SoCrowd is een innovatief financieringsmodel dat crowdfunding opzet voor organisaties of projecten met een positieve impact op de samenleving. Het bedrag dat je ophaalt bij je achterban, doet Socrowd maal drie, en keert het bedrag vervolgens uit als renteloze lening voor je sociaal project.
Hefboom is een erkende coöperatie die sociale en duurzame projecten en organisaties ondersteunt met begeleiding, dienstverlening en financiering. Je kan als sociale onderneming bij Hefboom terecht voor overbruggingskredieten, werkkapitaalkrediet en investeringskredieten aan sociale ondernemingen.
Funds for Good helpt startende ondernemen die over onvoldoende financiële middelen beschikken met interestvrije leningen. Ze bieden ook coaching aan sociaal ondernemers en werkzoekenden die een eigen zaak willen opstarten. Het wordt gefinancierd door het duurzame beleggingsfonds Funds for Good Invest.
BAN Vlaanderen matcht ondernemers met zogenaamde business angels. Ze screenen investeringsprojecten voor de investeerders en bieden netwerkkansen via pitches aan (sociaal) ondernemers.

Boek: Zaken die je Raken
Benieuwd hoe andere sociaal ondernemers werken en hun businessmodel maatschappelijk verankeren? ‘Zaken die je Raken’ beschrijft hoe sociaal ondernemers uit Vlaanderen en Nederland met hun bedrijf grote maatschappelijke vraagstukken aanpakken.
Auteurs: Willemijn Verloop, Mark Hillen, Kaat Peeters - 2018
Gids: Startersgids ‘Altijd Onderweg’
VLAIO maakte met de gratis startersgids 'Altijd Onderweg' een gebruiksvriendelijke, laagdrempelig en aantrekkelijke gids op maat van de (pre)starter. Het behandelt meer dan 70 startersvragen, geclusterd per thema. Hoe tover ik mijn idee om tot een businessplan? Welke vennootschapsvorm past daarbij? Wat mag ik verwachten van de sectororganisatie voor mijn bedrijf?
Boek: A Financial Guide for Social Entrepreneurs
Een publicatie die heel breed (academisch) zicht geeft op de uitdagingen, het ecosysteem en financieringsmogelijkheden voor sociaal ondernemers. Inclusief voorbeelden van Close The gap, Mobile School, Goods 2 Give, DiversiCom en Belgium Impact.
A Financial Guide for Social Entrepreneurs, Dentchev, Eiselein ea 2020
Gids: Social Innovation Funding Toolkit
Een gratis behapbaar overzicht van de types van financiering die er zijn voor startende sociaal ondernemers; en een overzicht van de EU-fondsen die er zijn voor startende sociaal innovatoren.
Wil je meer weten?
Wil je op maat advies over de financiering van je project? Stel je financiële vragen aan de Adviesraad Financier Je Sociaal Onderneming. Deze groep ervaren experten biedt deskundige feedback op alle financiële aspecten van impactgerichte organisaties en bedrijven. Van prijszetting, over creatieve businessplannen, het meten van impact tot mogelijke financiers: de adviesraad staat klaar om je te helpen!

Ook op deze pagina verschijnen?
Heb je zelf een aanbod dat nog niet op deze pagina staat? Contacteer impactcoach Karen Hiergens
Gerelateerde kennisartikels

Gids voor internationaal schalen van sociale innovatie
Jouw sociale innovatie schalen naar het buitenland? Zo begin je eraan! Onze (gratis) gids International scaling of social innovation geeft je massa's tips, tricks en inzichten van ervaringsdeskundigen.

Impact Track
Gebruiksvriendelijke impacttool waarmee je real-time impactdata van jouw project of organisatie kan meten, beheren, evalueren én communiceren.

Altijd onderweg: jouw startersgids naar sociaal ondernemen
VLAIO brengt alle nuttige informatie voor prestarters samen in deze on- en offline gids.